Ürkmez

Urkmez is een dorpje dat 127 jaar geleden is ontstaan in het groene berggebied aan de Aegeïsche kust. Met de uitbreidingen en ontwikkelingen van de citrusplantages en het toerisme is Urkmez een klein toeristisch dorpje geworden langs de autoweg die naar Cesme en Kusadasi leidt. Urkmez bevindt zich op 45 km afstand van Izmir, 40 km van Kusadasi, 75 km van Cesme en 35 km van de Adnan Menderes luchthaven. De centrale ligging van Urkmez maakt het dorpje aantrekkelijk voor zowel korte als lange vakantieverblijven.

Het kleine plaatsje kenmerkt zich door haar prachtige uitzicht op groene bossen dat omringd is met duinen en een helder blauwe zee. Met haar kilometers lange boulevard dat aan het strand is gelegen kunt u genieten van wandelingen. Het klimaat is doorgaans ideaal vanwege de verkoeling die de zee met zich brengt. Sport liefhebbers kunnen hier prima terecht voor hardlopen en gebruik maken van de openbare sporttoestellen. Het strand van Urkmez biedt de gelegenheid om verschillende zeesporten te beoefenen. Hierbij kunt u denken aan duiken, boottoeren, jetskiën en waterfietsen. Voor groente, fruit en vlees kunt u terecht op de lokale biologische markt en winkeltjes. Daarnaast is het dorpje voorzien van grotere supermarkten, apotheken en een huisartsenpost.

Urkmez staat vooral bekend om het feit dat het beschikt over één van de breedste en schoonste stranden van Turkije dat maar liefst 6 km lang is. In de wintermaanden heeft het dorpje ongeveer 5000 inwoners dat in de zomermaanden oploopt tot wel 100.000. Het subtiele kllimaat in dit gebied maakt het mogelijk dat men er 9 maanden per jaar kan zwemmen in zee.

Onder de plaatselijke en buitenlandse toeristen staat Urkmez bekend om haar rustgevende omgeving waar men zich heerlijk kan ontspannen en desgewenst de drukte kan opzoeken in de nabije badplaatsten en steden die vele bezienswaardigheden bieden, onder andere Troje en Ephesus. In het prachtige landschap van Urkmez ziet u in de lente verschillende soorten planten en bloemen bloeien. Daarnaast staat het bekend om haar overweldigende geur van citrusplantages dat een geweldig zicht geeft op dit landschap.

Naast een zon -en zeevakantie kunt u hier ook terecht voor de warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen zouden een helende werking hebben op reuma en huidziekten.